• RO
  • EN
  • RO
  • EN
    • Nu cedăm Roșia Montană!

       

    • În 2013-2014 am ieșit în stradă pentru Roșia Montană alături de zeci de mii de prieteni din țară și străinătate, mobilizarea noastră a fost atât de puternică încât guvernul a trebuit să-și retragă intenția de a adopta o lege specială de impunere a proiectului minier. A fost o mare victorie pentru țară în general și a ne-a crescut încrederea în noi înșine. A urmat o altă mare victorie atunci când a fost depus dosarul pentru înscrierea Roșiei Montane în Patrimoniul Mondial UNESCO. Dar acum, însă, Guvernul Tudose vrea să distrugă Roșia Montană (din nou) și iată cum: vrea să dea undă verde proiectului minier, în schimbul unei înțelegeri cu Gabriel Resources. Compania ar renunța la procesul de arbitraj în favoarea schimbării legii minelor cu aceleași prevederi groaznice: exproprieri, avize scutite de procedura legală, într-un cuvânt, ocolirea legii.

      Clic aici pentru a spune răspicat că nu cedezi Roșia Montană!
    • Toamna Românească

      Ți s-a întâmplat și ție ca oriunde mergi cu un tricou cu „Salvați Roşia Montană” sau „FânFest” să vezi cum oamenii zâmbesc imediat și se deschid, devin mai prietenoși. Exact ăsta a fost spiritul care a generat atunci protestele, în ceea ce s-a numit Toamna Românească. La mișcarea noastră au participat oameni cu drept de vot și mai ales tineri cu drept de vot, care voiau în România un stat de drept, nu despotism și corupție. Guvernul, pus față în față cu această opoziție puternică, a bătut în retragere atunci, sperând să fie reales. Dar asta nu înseamnă că a renunțat la corupție, la despotism sau la proiectul minier în care deține o cotă de 20%. Nici vorbă!

    • Cazul ISDS

      De-a lungul timpului Gabriel Resources, compania canadiană care deține proiectul, a amenințat că se va folosi de un sistem juridic paralel pentru investitorii străini, pentru a solicita despăgubiri. În baza acestui sistem, cunoscut sub numele de ISDS, au dat statul român în judecată la Centrul pentru soluționarea disputelor legate de investiții din cadrul Băncii Mondiale. La sfârșitul lunii iunie 2017, Gabriel Resources a anunțat că solicită despăgubiri în valoare de 4,4 miliarde USD - o sumă echivalentă cu bugetul anual pentru educație al României. În data de 21 august 2017 Agerpres a publicat un comunicat care sugerează că firma de avocatură care reprezintă guvernul român în acest caz i-ar fi scris prim-ministrului Tudose cu recomandarea de a aproba proiectul minier de la Roșia Montană dacă, în schimb, compania ar renunța la arbitraj.​

      Prin acest șantaj, Gabriel Resources s-ar vedea cu proiectul aprobat, fără o sentință finală dată de Tribunalului de la Washington asupra cererii lor. Conform unui articol publicat în presă, autoritățile române iau serios în calcul această opțiune: “surse apropiate Cabinetului Tudose au declarat, pentru România Liberă, că riscul ca România să fie obligată să plătească daune de peste patru miliarde de dolari este foarte mare [...] Gabriel Resources are toate documentele cu care poate dovedi că a făcut investiții la Roșia Montană și că a înregistrat pierderi.” Dar aceste dovezi încă nu au fost făcute publice și nu au fost verificate de un expert independent.

    • Memorialul

      La începutul lunii septembrie Tribunalul va publica un document numit „Memorial”. Este o listă detaliată depusă de Gabriel Resources, prin care explică de ce solicită despăgubiri de 4,4 miliarde USD. E foarte probabil ca acest document să dezvăluie acel gen de informații devastatoare pentru politicienii români, ce nu ar dori niciodată, în niciun caz, sub nicio formă, să fie aflate de public. Scrisoarea firmei de avocatură și reacția Cabinetului Tudose sugerează cât de exploziv ar putea fi conținutul Memorialului. Printre politicienii vizați se numără Călin Popescu Tăriceanu și Mihai Tudose, cei care decid acum asupra viitorului acestui proces. În timp ce guvernul încearcă să împiedice publicarea Memorialului, îl folosește totuși ca pretext pentru avizarea proiectul minier murdar de la Roșia Montană.​

      Oprește acum blatul dintre Guvern și Gold Corporation!
    • Mobilizarea

      Pe 29 august 2017, premierul român a declarat că guvernul său încearcă să anuleze procedura de înscriere a Roșiei Montane în Patrimoniul Mondial UNESCO. Deoarece nominalizarea UNESCO reprezintă cel mai mare obstacol în calea minei, declarația prim-ministrului este, așadar, o confirmare suplimentară a faptului că dorește o înțelegere toxică cu Gabriel Resources. Tudose ar vrea să aprobe exploatarea cu cianuri de la Roșia Montană în schimbul renunțării de către companie la cazul ISDS și la suma de 4,4 miliarde de dolari.​

       

      Într-adevăr, dacă până la publicarea Memorialului, Guvernul României și Gabriel Resources cad la pace prin închiderea procesului, atunci Tribunalul nu va mai proceda la publicarea documentului exploziv. Ce este important, dacă părțile cad de acord să soluționeze disputa conform direcțiilor sugerate de firma de avocatură, acest lucru înseamnă aprobarea proiectului minier ilegal și nedorit de la Roșia Montană!

       

      Avem doar câteva zile la dispoziție pentru a forța guvernul să nu dea înapoi. Asta e șansa noastră: dacă ne mobilizăm acum și arătăm că nu cedăm Roșia Montană, atunci nu vom pierde nici toate luptele importante împotriva corupției pe care le-am câștigat până acum. Odată ce acest compromis este semnat, va avea putere de lege, va duce la distrugerea Roșiei Montane și ar fi un precedent catastrofal pentru democrația din România.

      Protestează!
    • Dă mai departe!

      Multiplică impactul acțiunii împărtășind informațiile cu prietenii și familia!

    de-clic & Save Rosia Montana Campaign © 2017